Footprints Without Feet Tulip English Series

Footprints Without Feet Tulip English Series 1

Footprints Without Feet Tulip English Series

Summary of Footprints Without Feet

Footprints Without Feet is a story of a scientist who discovers how to make himself invisible. He discovers a special potion which could make a man invisible. But this brilliant scientist misuses his wonderful discovery. He uses it for selfish purpose and harms others.

Footprints without feet

Main Highlights and Attractions of The Chapter

The two boys saw the fresh muddy imprints of a pair of bare feet but they could not see the man who was leaving the footmarks.
The boys had been actually following a scientist who had discovered a wonderful potion that could make a man invisible.

Ask Your Question?

The name of the scientist was Griffin who had carried out experiment after experiment to prove that the human body could become invisible. Finally, he was successful to discover the desired drug for the purpose.

He swallowed the special drug and became completely invisible.

Footprints Without Feet

This brilliant scientist became a selfish and lawless person. He misused his wonderful discovery.

His landlord disliked him and tried to throw him out of his house. Griffin set fire to his house in revenge and escaped using his ability of invisibility.

The scientist now became a homeless wanderer. He wandered invisibly without clothes and money until he happened to step in some mud and left footmarks which the two boys saw and were bewildered at. The two boys were not able to capture the scientist.
As the scientist wandered about London in cold winter, he could not bear the severe cold. He decided to step into a big store so that he could warm himself.

When the shutters of the store were shut, Griffin put on sufficient clothes and fed enough without any worry of expense. Lastly, he slept on a pile of comfortable quilts.
The next morning when the assistants arrived they saw him and they tried to capture him he escaped by undressing all of his clothes that he had newly put on. So, once again he was invisible naked in the chilly air.

Now, as he was badly shivering with cold, he hurried to Drury Lane which was the centre of the theatre world and instantly he found a suitable shop. He entered the shop. Inside there he used the stuff that was available there. He wore bandages around his forehead, dark glasses, false nose, elongated iskers, and a big hate. Finally, in order to escape he timidly attacked the shopkeepers from the backside and after that, he robbed off all the money from him.

Now he wanted to escape from the crowded London. For that purpose, he took a train which took him to the village of Iping where he booked two rooms at the local inn.

At the inn, all the people were surprised to see a stranger of such uncommon appearance. They were also puzzled because it was winter and usually nobody visited the inn in winter. Mrs Hall tried to talk with him but Griffin had no desire to talk and told her that he did not want to be disturbed.

In the morning a curious episode took place. The clergyman and his wife were awakened by a noise in the study. When they went inside the room they found the room empty but the housekeeping money that they had kept in the desk was missing.
They were completely astonished.

After some time that morning, Mrs Hall saw the scientists door, which usually remained locked, wide open. She curiously went inside the room and saw nobody there. The scientist’s clothes and bandages were lying about the room.

Suddenly, Mrs Hall felt a sniff close to her ear. After a while, the hat on the bedpost flew up and dashed itself at her face. The bedroom chair became also alive as it sprang into the air and attacked her. She and her husband were terrified. The unusual chair pushed them out of the room and locked the door after them.

Mrs Hall was fainted and thought the room was haunted by spirits and the stranger had caused all this.

When the news of the robbery at clergyman’s home spread, the scientist was largely suspected for it.

Finally, the constable of the area was informed. His name was Mr Jaffers. He tried to get hold of Griffin but he received blows from the scientist which seemed to come from nowhere. Thus, the scientist again used the power of invisibility as he knocked down the constable and saved himself from him by putting off his clothes.

‘Footprints Without Feet’ is the first chapter of clas10th. It is a science fiction. Let’s therefore, see the definition of science fiction :

WHAT IS SCIENCE FICTION?

Important elements of science fiction

The story. which contains at least three of the below-mentioned elements is considered to be a science

1. Setting – Time and Place

*Remote Past

*Future

*Time Travel

*Outer Space

*Inside The Earth

2. Characters

*Aliens or extraterrestrial beings

*Martians

*Mutants

*Homan Robots

*Superbeings

*Futuristic Beings

3. Plot

*Use of science and technology

* Contain unrealistic parts of science

*partially true partially untrue

*Use of ray guns, teleportation machines, and other extraordinary gadgets

*Catastrophes usually mundane

4. Examples

*The Invisible Man by H. G.Wells

*Charlie and the Great Glass Elevator by Roald Dahl

*The City of Ember a series by Jeanne Dupree

*Mrs. Friday and the Rats of NIMH by Robert C. Of Brien

➡ Do you want to achieve high marks in the exam? You must read THIS POST

Questions of Footprints Without Feet

1. How would you assess Griffin as a scientist?

Ans. Griffin was a brilliant scientist because after several experiments he was able to discover a drug that could make a human body invisible. But he misused the discover. Instead of using his marvellous potion for the betterment of the society, he used it for personal gains an advantage, and for hurting others. Thus, though he was a brilliant scientist he was not a true scientist in the real sense of the word. He was ignoble.


2. The two boys in London were surprised and fascinated. Why?

Ans. The two boys were surprised and fascinated because they witnessed fresh muddy footprints of someone who could not be seen. They wondered who was leaving the footprints and what was the man doing in the middle of the London.

3. What did he do inside the shop?

And. Inside the shop, he gave himself the pleasure of clothing and feeding without any regard to expense. He had been naked and hungry. Now, he put on shoes, an overcoat, and a wide-brimmed hat. Then he ate meat and had some sweats and wine. Finally, he sat down on a pile of quilts for warmth.

4. How did Griffin escape from the London Store?

Ans. When the assistants arrive the next morning, they saw Griffin there.on seeing them Griffin began to run out of the store. The attendants naturally chased him. Finally, he was able to escape only by throwing his clothes away as he became invisible once again.

5. Griffin entered the shop of a theatrical company. What did he do there?

And. Griffin entered the shop of a theatrical company by making his way, invisible, upstairs. Inside there, he dressed up himself fully. He put on bandages around his forehead, dark glasses, false nose and a large hat. Subsequently, he cowardly attached the shopkeeper from behind and looted all the money from him.

6. Why was the arrival of a stranger in the village in an unusual event? Give two reasons.

Ans. The arrival of a stranger was, in any case, an unusual event because of the following two reasons:

1. It was mid-winter and Boone usually visited the inn in that season to stay there.

2. The stranger had an uncommon appearance due to the costumes that he had put on. Such an appearance made all the people there, gossip about him.

7. How did the scientist look when he came to the inn?

Ans. When he came to the inn, the scientist looked queer and unnatural because of his uncommon appearance due to the costumes that he had put on for preventing himself from being invisible.

8. The landlord’s wife was convinced that Griffin was an eccentric scientist. What made her think of Griffin in these terms?

Ans. The landlord’s wife was convinced that Griffin was an eccentric scientist because of the reason that his arrival in the inn in winter was itself a strange occurrence. Besides this, his uncommon appearance also made him suspicious. Above all, in spite of Mrs Hall’s to be friendly with him, he responded in a cold manner. He uttered that he had no desire to talk with her and he didn’t wish to be disturbed in his work.

9. What was the curious episode that took place in the clergyman’s desk?

Ans. The clergyman and his wife were awakened by the noises in the study very early in the morning. While creeping downstairs, they heard the chink of money being taken from the clergyman’s desk. They opened the room to find the robber but to their surprise, nobody was seen. They searched under the desk and behind the curtains, and even for the chimney. There was not a sign of anyone yet the house-keeping money was missing.

10. The landlord and his wife were surprised to see the scientist’s door wide open. Why were they surprised? What three extraordinary things happened in the room?

Ans. The landlord and his wife were surprised to see the scientist’s door wide open because the scientist usually kept his door shut and locked and he would get furious if somebody opened his door.

The three extraordinary things that happened in the room were:

1. The hat on the bed Post leap up and dashed at her face

2. The bedroom chair rose up in the air and pushed Mrs Hall and her husband out of the room.

3. The scientist mysteriously appeared from his empty bedroom.

11. Mrs Hall fell down the stairs in hysterics. Pick out an example of humour from what follows this incident.

Ans. Mrs Hall almost fell down the stairs in hysterics. The best example of humour from what follows this incident is when the bedroom chair rose up and pushed her and her husband out of the room. Mrs Hall uttered that her mother used to sit on that chair and to think now the same chair rose against her.

12. The scientist was furious. What did he do in anger? Why were the people in the bar horrified?

Ans. The scientist was furious. In anger, he threw off bandages, whiskers, spectacles and all other worn costumes over the shoulders. with the result, he became a headless man. The people in the bar were horrified because they found themselves staring at a headless man.

13. What happened to the constable?

Ans. The constable tried to arrest the scientist. He threw off his clothes one by one in order to become invisible. After some time he could not be seen at all. Then the constable was trying to get hold of the unseen scientist but he was getting back blows which seemed to come from nowhere. In the end, the constable was knocked down unconscious by the scientist.

14. The scientist was a man of irritable temper. Give an example to prove this.

Ans. It is clear from the lesson that the scientist was a man of irritable temper. Here are some examples:

When Mrs tried to be friendly with him, he neglected her and said that he had no desire to talk.

When Mrs Hall wanted to know from him how he entered the locked room, the scientist lost his temper and became violent and warned her.

WRITING WORK:

Question: Write a short paragraph on the things you would like to do if you become invisible.

Answer: If I become invisible, my foremost attempt will be to help the poor, orphan and needy. Those who are dying of hunger, I will get them to feed. I would like to help those who suffer a lot in any respect. I would like to take care of orphans that they should not miss the basic amenities and requirements of life. I would like to rob those who rob the poor. I would like to use the ability to eliminate the anti-social elements of society. Those who are involved in robbery, rape, violence and corruption will be at my watch and I would not spare any one of them but will drag them to court for punishment. I believe we shall live but not at the cost of others rights but instead help others who are in pain of any sort. Helping others gives the real peace, joy and satisfaction, Thus, if I own the ability to become invisible I will use it for the betterment and improvement of society.

Word Bank: These words are in addition to the words given in the glossary of the textbook.

Brilliant………. genius

Imprints… ..Marks or impressions

Descending….. Coming down

Eject…………….Throw out

Invisible……….. Unseen

Bewildered….. Confused or surprised

Fascinated……Very interested

Wanderer…….. travelling without purpose

Revenge ….. Sth to do in order to make sb suffer because he has made you suffer

Burglary…….The crime of entering a building illegally

Panicked…… Anxious or feeling fear

Inn……A pub, restaurant or hotel where people stay usually in nights

Moaned…….Screamed, shrieked, yelled

Read Also: Notice Writing

Long Walk to Freedom

Ask Your Question?

Related Searches:


5
Leave a Reply

Write Your Opinion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] Read Also: Footprints Without Feet […]

trackback

[…] Read Also: Footprints Without Feet […]

trackback

[…] Read Also: Footprints Without Feet […]

trackback

[…] ➡ For The Notes of Footprints Without Feet Click Here […]

trackback

[…] ➡ For The Notes of Footprints Without Feet Click Here […]

Subscribe For Free

Shout questions, submit your article, get study notes and smart learning tips and much more...!

Click Me!
%d bloggers like this: