Quiz on Dr Faustus


  1. Through his magic, Faustus is visited first by which of the devil’s angels?

A. Mephastophilis

B. Beelzebub

C. Aamon

D. none of the above

  1. At the end of the play, Faustus is dragged down to hell, begging to repent.

A. True

B. False

3. What is the meaning of “Renaissance”:

A. Rebirth, revival and re-awaking

B. Reveal, revel and reverie

C. Raillery, renunciation and recoup

D. none of the above

  1. University Wits were those who:

A. Had training at two universities

B. gave curriculum of two universities

C. Erected two universities

D. none of the above

  1. The first regular English comedy, based on the model of the Latin comedy is attributed to?

A. Nicholas Udall

B. Thomas Colwell

C. Lord Burghley

D. none of the above

  1. Which of Marlowe’s plays were written in collaboration with Thomas Nash?

A. Queen of Carthage and The passionate

Shepherd.

B. The tragedy of Dido and Queen of

Carthage.

C. The passionate Shepherd and The tragedy of Dido.

D. Queen of Carthage and The Massacre

of Paris.

  1. Who wrote the following lines: ” I am involved in mankind: and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee.”

A. John Donne

B. John Milton

C. Earnest Hemingway

D. Lawrence

  1. In what country is ’Dr Faustus’ based?

A. England

B. Italy

C. France

D. Germany

  1. When is it estimated, was ’Dr Faustus’ first performed?

A. 1594

B. 1604

C. 1590

D. 1593

  1. At what famous university is Faustus a scholar?

A. Wittenburg

B. Sorbonne

C. Heidelberg

D. Cambridge

  1. Faustus’ servant shares his name with a famous German composer. Who?

A. Bach

B. Schumann

C. Beethoven

D. Wagner

  1. Faustus asks two magicians to aid him in summoning the devil. What are their names?

A. Valdes and Cornelius

B. Rosencrantz and Guildenstern

C. Troilus and Cressida

D. Pyramus and Thisbe

  1. What does Faustus promise to the devil in exchange for great knowledge, riches and power for a period of 24 years?

A. his body

B. his house

C. his soul

D. his horse

  1. Which of the following qualities would most accurately describe Faustus’ character at the beginning of the play?
READ ALSO:  History of English Literature (1625 – 1660): Multiple Choice Questions

A. kind

B. stupid

C. sensitive

D. arrogant

  1. Which powerful figure does Faustus ridicule with his newfound powers?

A. The Pope

B. The Holy Roman Emperor

C. The King of England

D. The King of France

  1. “Renaissance” is a:

A. French word

B. Italian word

C. Greek word

D. Spanish word

  1. Renaissance first came to the:

A. France

B. Italy

C. England

D. Rome

  1. Which of the following are University wits:

A. John Gower and Robert Peele

B. John Skelton and Thomas lodge

C. John Lyly and Robert Greene

D. John Donne and Thomas Nashe

  1. Which century is known as Dawn of Renaissance:
    A. 14 th

B. 15 th

C. 16 th

D. 14 th and 16 th

  1. Who born in 1422:

A. William Caxton

B. Robert Henry

C. John Lyly

D. Thomas more

  1. Utopia was first printed in:

A. 1615

B. 1516

C. 1517

D. 1518

  1. Who translated Utopia in English language:

A. Thomas More

B. Thomas lodge

C. Ralph Robinson

D. William Tyndale

  1. The first complete version of the Bible in English language was made by:

A. Wyclif

B. Thomas more

C. John Lyly

D. Robert Greene

  1. Who took a Degree at fifteen from Cambridge in 1518?

A. Thomas Nash

B. Thomas More

C. Thomas lodge

D. Thomas Wyatt

  1. Who wrote “Mirror for Magistrates”?

A. Thomas Sacville

B. Thomas Wyatt

C. Thomas lodge

D. Thomas Kyde

  1. Philip Sidney was born on 30th November:

A. 1553

B. 1554

C. 1555

D. 1550

  1. “Astrophel and Stella” is a:

A. Allegory

B. Epic

C. Sonnet

D. Ballad

  1. Greville was biographer of:

A. Edmund Spencer

B. John Donne

C. Sir Philip Sidney

D. John Milton

  1. “The Prince Of Poets in his time”, on whom
    grave the inscription is given?

A. Sir Philip Sidney

B. John Milton

C. Edmund Spencer

D. John Donne

  1. What is Faerie Queene:

A. An allegory

B. An epic

C. A ballad

D. A sonnet

  1. In whose reign Morality plays began?

A. Henry five

B. Elizabeth one

C. Henry six

D. Henry eight

  1. Which book Edmund Spenser dedicated to
    the Philip Sidney:

A. The Faerie Queene

B. The shepheaedes Calendar

C. Complaints

READ ALSO:  History of English Literature - Restoration Periodic| MCQs | Short and Objective Questions

D. Colin Clouts come home again

  1. Which poet was first who used metaphysical poetry among his contemporaries:

A. Edmund Spenser

B. John Milton

C. John Donne

D. Sir Philip Sidney

  1. Thomas Kyd (1558-95) achieved great popularity with which of his first work?

A. The Rare Triumphs of love and fortune

B. The Spanish Tragedy

C. Jeronimo

D. Cornelia

  1. Marlowe born in

A. 1562

B. 1563

C. 1564

D. 1565

  1. In “the tragic history of Doctor Faustus”, Faustus was a :

A. German scholar

B. French scholar

C. Spanish scholar

D. Greek scholar

  1. Who wrote “The Massacre at Paris”?

A. Shakespeare

B. Christopher Marlowe

C. Edmund Spenser

D. john Milton

  1. After the death of Christopher Marlowe who completed his unfinished poem “Hero and Leander”?

A. Shakespeare

B. Thomas Nash

C. George Chapman

D. Thomas More

  1. Who succeeded Lyly?

A. Robert Greene

B. John Milton

C. Philip Sidney

D. Christopher Marlowe

  1. Who was the son of a rich London merchant and born in 1557?

A. Thomas Nah

B. Thomas lodge

C. Thomas Kyd

D. Thomas Hardy

  1. The collection of the papers and correspondence of a well-to-do Norfolk family is
    known as:

A. Letters to the Margret Paston

B. Margret Paston to John Paston

C. The Paston letters

D. To John Paston

  1. Who wrote “Holy Sonnets”?

A. Edmund Spenser

B. John Donne

C. Shakespeare

D. John Milton

  1. “On his blindness”, a collection of sonnets is written by:

A. Edmund Spenser

B. John Milton

C. Shakespeare

D. Sir Philip Sidney

  1. “Paradise lost” was lost by:

A. Eve

B. Adam

C. Both a and b

D. Satan

  1. In “Paradise regained” who regained the paradise?

A. Satan

B. Jesus

C. Adam and Eve

D. Only Adam

  1. Which of the following published in 1579 and although it placed Spencer immediately in the highest rank of living writers?

A. Colin clouts come home again

B. Faerie queen, first three books

C. The Shepherd’s calendar

D. Faerie queen, second three books

  1. Spencer married in June 11, 1594, to?

A. Elizabeth Wilton D/O Lord Grey De

Wilton

B. Elizabeth Raleigh D/O Walter Raleigh

C. Elizabeth Boyle D/O James Boyle

D. Elizabeth Boyle D/O Richard Boyle

  1. John Donne’s “The Anniversaries” is a:

A. An elegy in two parts

B. An epic in three parts

READ ALSO:  Important MCQs on Christopher Marlowe | UGC NET

C. A ballad in four parts

D. None of these

  1. Who of the following is known as Child Of Renaissance?

A. Marlowe

B. Milton

C. Spencer

D. Johnson

  1. During Spencer’s visit to his Kinsfolk in Lancashire he felt in love a woman and who figures as much of his work:

A. Rosalind

B. Belinda

C. Both a and b

D. None of above

  1. William Shakespeare born in:

A. 26 April 1567

B. 26 April 1566

C. 26 April 1565

D. 26 April 1564

  1. William Shakespeare was child of John and Mary:

A. second

B. fourth

C. third

D. fifth

  1. He married to the Anne Hathaway at the age of in

A. 18, 1582

B. 17, 1581

C. 16, 1580

D. 15, 1579

  1. Which of the following statement is correct:

A. Shakespeare’s first child Susanna was

born in 1583.

B. In 1585 twins were born and named

Hamnet and Judith.

C. both a and b

D. None of above.

  1. Ann Hathaway was years older than

Shakespeare:

A. 7

B. 8

C. 9

D. 10

  1. After years of his marriage he left his

native town and try his fortune in the great City of London.

A. two

B. three

C. four

D. five

  1. Shakespeare’s only son Hamnet died in?

A. 1595

B. 1596

C. 1597

D. 1598

  1. Shakespeare is buried inside the:
    A. Westminster Abbey

B. Trinity Church

C. Protestant Cemetery

D. None of above

  1. By Shakespeare had established himself in London as an actor and dramatist:

A. 1590

B. 1591

C. 1592

D. 1593

  1. Who declared him as Britain’s greatest dramatist in 1598?

A. Queen Elizabeth

B. Francis Meres, a lawyer

C. Burbage, an actor

D. King James

  1. Shakespeare made Stratford his regular home in:

A. About 1611

B. About 1610

C. About 1609

D. About 1608


Answers


1. A 2. A 3. A 4. A 5. A 6. B 7. A 8. D 9. A 10. A 11. D 12. A 13. C 14. D 15. A 16. A 17. B 18. C 19. B 21. B 22. C 23. A 24. D 25. A 26. B 27. C 28. C 29. C 30. A 31. C 32. B 33. C 34. B 35. C 36. A 37. B 38. C 39. A 40. B 41. C 42. B 43. B 44. C 45. C 46. C 47. C 48. A 49. C 50. A 51. D 52. B 53. A 54. C 55. B 56. C 57. B 58. B 59. C 60. B 61. B


x