NCERT Solutions Of The Markhor CLASS 7TH

INTRODUCTION

This is a wonderful description of an endangered species of an animal namely Markhor.The animal is normally viewed in mountain terrains of Pir Panjal range of India.The animal looks like a goat.

Summary of Markhor

The “Markhor” is an interesting and informative story about a particular species of animals called Markhors, which means giant goats. The word “Markhor” is derived from two Persian words “mar” – a snake and “Khor” – eater. To call these goats “Markhor is somewhat puzzling. However, their corkscrew horns are similar to that of a snake’s winding body and that is how they got the name.Markhors live in mountains at a height of 600 to 3500 metres. They are found in wooded mountains of Northern Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Uzbekistan and in the Pir Panchal Range of India.

Markhors are mainly active in the early morning and in the late afternoon. They are herbivorous animals (grass eaters) and often stand on its hind legs in order to reach high vegetation. However, these animals serve as a prey for wolves, leopards and humans. Like Bactrian camel, it is also an endangered species as its number is decreasing very fast. It is estimated that there are around 2000 to 4000 Markhors existing in the world.
Mating in Markhors take place in winter and the gestation period lasts between 135 to 170 days. There usually results the birth of one or two kids, rarely three. They live in flocks, consisting of adult females and their young ones, while the adult males prefer isolation.

Important Points About Markhor

The markhor is one of the largest and most distinctive members of the goat family or Caprinae. A normal markhor has a head and body length of 55 to 70 inches (140 to 195 centimeters) and a shoulder stature of 26 to 40 inches (66 to 102 centimeters). Its tail estimates 3 to 5.5 inches (8 to 14 centimeters). The creature may weigh somewhere in the range of 70 and 240 pounds (30 and 110 kilograms). Males are considerably bigger than females.

READ ALSO:  The New Hangman By Laurence Houseman: Summary, Theme, Characters and Settings

Male markhors have one of a kind corkscrew-formed horns that are thick and substantial. They additionally have extensive whiskers and a long, shaggy mane at the base of their neck. If a female has a whisker, which is uncommon, it is usually short. The layer of both genders changes length and shading with the seasons. In summer, a markhor’s coat is short and reddish darker. In winter, it is long, thick, and grey.

The markhor

Markhors are giant goats that live on mountains at the height of 600 to 3500 m, that is, 1900 to 1100 ft.

These are found in wooded mountains in Northern Pakistan, Afghanistan, Tajikistan and Uzbekistan and in the Pir Panjal Range in India.

The Pir Panjal Range is the name of mountains stretching between Himachal Pradesh, Kashmir, and Pakistan.

The name of markhor is actually a combination of two Persian words mar meaning snake and Khor meaning eating. This is a peculiar name in the sense that these goats are vegetarians. Their corkscrew horns are like the snake’s winding body. Hence the name markhor, that is, snake killer.

Markhors have light brown to the black coat which is smooth and short in summer and in winter it grows longer and thicker.

Markhors live in flocks, usually in a group of nine animals comprised of adult females, and their young ones. Adult males usually prefer isolation.

The food of markhors changes seasonally. They graze, that is, eat grass in spring and summer but turn to browsing in winter, that is, they feed on leaves. They are omnivorous animals and snake eater is a misnomer with their name. However, these serve as prey for wolves, leopards, and humans.

International Union for Conservation of Nature and Natural Resources has categorized markhor an endangered species. It means it is in the danger of extinction in the near future if conservation efforts are not maintained properly. Today the number is between 2000 to 4000 in the forest.

Questions and Answers of The Markhor

Question 1. Where is the Markhor found?
Answer. Markhor which is an endangered animal is found in high wooded mountains of Northern Pakistan, Afghanistan, Tajikistan and Uzbekistan. In India, it is found in the Pir Panjal range of India.

Question 2. What does ‘Markhor’ mean?
Answer. The name ‘Markhor’ is derived from a Persian word; ‘mar’ which means a snake and ‘Khor’ which means eater. Hence, the name Markhor means ‘snake-eater’.

READ ALSO:  A Basketful of Sea Trout Summary And Questions

Question 3. What are the dangers that the Markhor faces?
Answer. The dangers Markhor faces are human warfare, hunting pressure, and increasing disturbance and competition from domestic goats and sheep. Markhor faces the risk of extinction. For wolves, leopards, and humans, these animals serve as prey. If the conservation efforts are not maintained, they will disappear from this living world.

Question 4. Why does the Markhor climb cliffs?
Answer. Markhor finds itself safe at high slopes. To protect itself from human hunting and to find out its out it climbs steep cliffs. Moreover, it also enjoys the morning sun and freely grazing there.

Question 5. What is the status of Markhor?
Answer. Markhor is an endangered species. Although, there are about 2000 to 4000 Markhors existing in the wild forests it has been classified as an endangered species. It means it is in danger of facing extinction in the near future if conservation efforts are not maintained.

Question 6. Give a physical description of the Markhor?
Answer. Physical Description of Markhor:
Length: 132 – 186cm / 4.4 – 6.2ft
Height: 65 – 115 cm / 2.1 – 3.8ft
Tail Length: 8 –20 cm / 3.2 – 8inch
Weight: 32 – 110kg / 70 – 242lb.

Short Answer Type Questions

Q. What are markhors?
A. Markhors are giant goats

Q. Where do markhors live?
A. They live in the mountains.

Q. Name the countries where markhors are found?
A. Markhors are found in India, Afghanistan, Tajikistan, Uzbekistan, and Pakistan.

Q. Where is the Pir Panjal Range?
A. It is in India.

Q. What is the Pir Panjal Range?
A. It is the name of mountains stretching between Himachal Pradesh, Kashmir, and Pakistan.

Q. What types of horns do markhors have?
A. They have corkscrew horns.

Q. What do their horns look like?
A. They look like the winding body of a snake.

Q. What is the sad fact about markhors?
A. It is an endangered species.

Language Work

Make sentences from the given jumbled words:
1. Railway / we / at / meet / will / station / the
Ans. We will meet at the railway station.
2. Cot / the / is / the / baby / sleeping / on
Ans. The baby is sleeping on the cot.
3. People / slowly / very / walk / old
Ans. Old people walk very slowly.
4. Team / goals/ our / five / easily / by / won
Ans. Our team easily won by five goals.
5. Students / punctual / be / must
Ans. Students must be punctual.
6. Problems / taking / long / are / you / how / solve / to / the / in
Ans. How long you are taking to solve the problems.
7. Garden / flowers / not / do / from / pluck / these
Ans. Do not pluck these flowers from garden.
8. Animals / many / strange / are / there / zoo / the / in
Ans. There are many strange animals in the zoo.
9. Chocolates / child / fond / very / off / my / is
Ans. My child is very fond of chocolates.
10. Boy / has / kidnaped / the / somebody
Ans. somebody has kidnaped the boy.

Grammar Work You have read in the previous classes about the tenses. Recapitulate the same and fill in the blanks with appropriate tense forms of the verbs and models wherever necessary.

1. The sun rises (rise) in the east.
2. I will take (take) milk every morning. Or I am taking (take) milk every morning.
3. Raja is playing (play) the piano.
4. Simran is going (go) to join college next week.
5. Rohit is swimming (swim) in the pool.
6. It is raining (rain) today.
7. Seneen is going (go) home tomorrow.
8. I will do (do) your work on Monday. Or I am doing your work on Monday.
9. Rafi promises that he is coming (come) the next day.
10. I saw (see) a movie yesterday.
11. He never worked (work) hard and, therefore, failed.
12. The teacher is coming (come) to the class at 10 a.m. sharp. Or – The teacher came to the class at 10 a.m. sharp.
13. Suhail is looking (look) at the flowers in the garden.
14. He is going (go) to creche every day.

15. She is eating (eat) bread and butter in the morning.
16. He never trusts(trust) me. Or – He never trusted me.
17. He came (come) with me to my aunt’s place yesterday.
18 He is coming (come) with me at my uncle’s house tomorrow.
19. She wears (wear) a beautiful dress.
20. She has worn (wear) out of fashion dresses.

Have something to say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x