English Literature MCQ’s on John Keats

This post contains multiple-choice questions on the history of English literature from 1798–1832. In this post, we have provided some of the most important questions in the form of MCQs (multiple choice questions) on John Keats. These questions have been variously asked in many competitive national and state examinations.

Multiple Choice Questions

1. When did John Keats die?

A. 11 May 1838

B. 12 March 1833

C. 23 February 1821

D. 19 August 1825

2. When was John Keats born?

A. 25 December 1767

B. 30 April 1789

C. 31 October 1795

D. 22 November1756

3. What was the profession of Thomas Hammond under whom John Keats joined for apprenticeship?

A. teacher

B. surgeon

C. banker

D. lawyer

4. Which is the first extant poem of John Keats, which is written in the year 1814 when when was 19 years of age?

A. La Belle Dame Sans Mercy

B. Ode on a Grecian Urn

C. Ode to a Skylark

D. An Imitation of Spenser

5. In which school did John Keats study?

A. John Clarke’s school

B. King’s Grammar School

C. Harrow

D. Eton

6. Which period of John Keats is called “the most placid time in Keats’s life” by Cowden Clarke, a close friend of Keats?

A. His visit to Lake District

B. Keats’ lodging in the attic above the

surgery at 7 Church Street

C. Keats stay in Italy

D. Keats’ travel to Alps

7. In which hospital John Keats registered as a medical student after finishing his apprenticeship with Hammond?

READ ALSO:  Important MCQs on Christopher Marlowe | UGC NET

A. Queen’s Chamber

B. Guy’s Hospital

C. New Chapman HospitalD. Trinity Hospital

Answers
1. C 2. C 3. B 4. D 5. A 6. B 7. B


MCQs on John Keats’ Poetry

1. Keats finds inspiration in-

a. Poetry
b. Nature
c. Language
d. Song

Ans.) b. Nature.

2. The structure of ‘The Poetry of Earth’ is that of-

a. Petrarchan sonnet
b. Shakespearean sonnet
c. Spenserian stanza
d. Envelope sonnet

Ans.) a. Petrarchan sonnet.

3. The symbol used in the poem to signify poetry-

a. Cricket
b. Grasshopper
c. Music
d. None

Ans.) c. Music.

4. The poetry of earth is never-

a.Dead
b.Alive
c.Continuous
d.Audible

Ans.) a. Dead.

5. The phrase ‘The poetry of earth’ means-

a.The luxurious summer
b.The music of nature
c.The delightful birds
d.The songs of the grasshopper

Ans.) b. The music of nature.

6. The birds are faint because of-
a.Summer luxury
b.The hot sun
c.The warmth of the stove
d.The frost

Ans.) b. The hot sun.

7. The birds hide in-

a.Shades of trees
b.Shadow of trees
c.Cold trees
d.Cooling trees

Ans.) d. Cooling trees.

8. Grasshopper is associated with the season-
a.Winter
b.Autumn
c.Summer
d.Spring

Ans.) c. Summer.

9.‘From hedge to hedge about the new-mown mead’- Here the word ‘hedge’ means-
a. Grasses
b. Trees
c. Bush
d. Hill

Ans.) c. Bush.

10. The word ‘mead’ means-
a. Middle
b. Meadow
c. A kind of bird
d. Food

Ans.) b. Meadow.

11. During summer the grasshopper continues the music of the earth when-
a. The sun shines hotly in the sky
b. He runs from hedge to hedge
c. The summer is luxurious
d. The birds cease singing being tired

READ ALSO:  Important MCQs on Dr Faustus By Christopher Marlowe

Ans.) d. The birds cease singing being tired.

12. The word ‘ease’ means-
a. Seize
b. Cease
c. Easy
d. Comfort

Ans.) d. Comfort.

13. According to Keats, the music of the earth ceases-
a. In summer
b. In winter
c. At no point of time
d. In autumn

Ans.) c. At no point of time.

14. The winter evening is ‘lone’ because-                  
a. Silence prevails everywhere
b. There is no one around
c. Of snowfall
d. The poet is lonely

Ans.) a. Silence prevails everywhere.

15. Who sings in winter evenings?
a. Grasshopper
b. Cuckoo
c. Nightingale
d. Cricket

Ans.) d. Cricket.

16. The seasons that are portrayed in the poem ‘The Poetry of Earth’ are-
a. Summer and winter
b. Autumn and spring
c. Summer and spring
d. Autumn and winter

Ans.) a. Summer and winter.

17. The cricket’s song arises from the –
a. Hedge
b. Cooling trees
c. Pleasant weeds
d. Stove

Ans.) d. Stove.

18. What does Keats celebrate in this poem?
a. In this poem, Keats celebrates the music of the earth.
b. In this poem, Keats celebrates the grasshopper.
c. In this poem, Keats celebrates cricket.
d. In this poem, Keats celebrates autumn.

Ans.) a. In this poem, Keats celebrates the music of the earth.

19. A winter evening is-
a. Hazy
b. Silent
c. Gloomy
d. Delightful

Ans.) b. Silent.

20. In winter the frost around creates-

a. Commotion
b. Silence
c. Shrill sound
d. Drowsiness

Ans.) b. Silence.

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

x