What a Bird Thought


Summary

The poem “What a Bird Thought” is a narration by a bird, in which it describes its growing up experience and how it sees the world, as well as its various homes.

In the first stanza, the bird says how happy it was when it lived in a small, roundhouse made of light-coloured shell. The bird is referring to the egg from which it hatched.

Moreover, the bird talks about having lived in a small nest that was guarded by its mother. The bird believed the world was made of dry grass because it was living in the nest.

As the bird grew older and struggled to fly, it realised that the world around it was made up of green tree leaves rather than the dry grass that surrounded its nest.

Finally, when the bird was old enough to leave the nest, it flew past the trees and saw the blue sky stretching out in front of it. The bird is perplexed, and the poem concludes with a question to the audience. It asks if we can tell what the world is made of in the first place.

Question 1. Dictation words:

1. lived. 2. world.

3. Pale-blue. 4. Shell

5. nest. 6. fluttered.

7. covered. 8. round

Question 2. Synonyms :

1. fluttered (Verb)– to flap wings while flying.

2. Pale (Adj.)– having a yellow shade of colour.

3. Shell (Noun) – a hard protective cover on the outside.

READ ALSO:  Ode to Simplicity - Summary Explained and solved Questions

4. Straw (Noun) – dried grass used for building nests.

Questions and Answers

Question 3. Read the poem and do the activities given below.


Question 1. Who covers and protects the nest?

Answer: The little bird’s mother covers and protects the nest.

Question 2 . What was the nest made of?

Answer: The nest was made of straw.

Question 3 . What did the bird do after it learnt to fly?

Answer: After the bird learnt to fly, it fluttered from the nest to see what it could find.

Question 4 . Pick out three nouns from the extract.

Answer: Nest, Tree, Sky.

Question 5 . Pick out three adjectives from the extract.

Ans. Small, Round, Little.

Question 6. Find and list the rhyming words from the extract.

Answer:
1 well–shell.
2 other – mother

3 find – blind.
4 blue-you

Question 7. Who is talking in the poem?

Answer: A bird is talking to us in the poem.

Question 8. Describe the first little house of the bird.

Answer: The bird first lived in a small round, pale-blue shell.

Question 9.Which was the second home of the bird?

Answer: The bird‘s second home was a nest.

Question 10. Describe the second home of the bird.

Answer: The second home of the bird is a little nest. It is made of straw and covered by the bird’s mother.

Question 11. When did the bird see the blue sky?

Answer: When the bird flew beyond the tree it saw the blue sky.

Extract Based Questions

Extract I

Read the extract from line 1 to 8 on page 1 of your textbook and answer the following questions.

[“I lived first ……………………..
…………………….. covered by my mother.”]

1. Do as directed.
(1) Find and list the rhyming words from the extract.
Ans: (a) well – shell (b) other – mother

READ ALSO:  Epic Poetry: Some Features and Examples

(2) Describe the following in one or two lines.
(a) The first little house of the bird. (b) The nest.
Ans: (a) The first little house of the bird is actually an egg. It is small and round in shape and pale
blue in colour.
(b) The nest is made of dried grass and is small in size.

(3) Pick out three adjectives from the extract.
Ans: small, round, little

Extract II

Read the extract from line 9 to 16 on page 1 of your textbook and answer the following questions.

[“One day I ……………………………….
…………………. I cannot tell – can you?”]

1. Do as directed.
(1) Find and list the rhyming words from the extract.
Ans: (a) find – blind (b) blue – you

(2) Describe the following in one or two lines.
(a) The world around the bird’s nest.

(b) The bird.
Ans: (a) The world around the bird’s nest is vast. It includes the green leaves of a tree and an open blue sky.

(b) The bird grows up from its little form as a chick and learns to fly. It is curious to know about how the world is really made and narrates its understanding of the world as it grows.

(3) Pick out three nouns from the extract.
Ans: nest, tree, sky

Extra Questions


2. Answer the following questions.


(1) What does the bird mean when it says that it “lived there very well”?
Ans: In the above lines, the bird means to say that it was happy, living inside the shell.
(2) Who covers and protects the nest?
Ans: The little bird’s mother covers and protects the nest.
(3) What was the nest made of?
Ans: The nest was made of straw.

READ ALSO:  The Rape of the Lock - Easy Summary of the Whole poem, Themes, Style and Questions Answers

Opened Ended Questions

Imagine the following and write about each in your own words:
(1) What the world looks like to a baby.
(2) What the world looks like to a fish.

Ans: (1) The world of a baby consists of its mother, father and a few other family members. A baby’s world includes a crib, the walls of the room where it stays, the crib toys, the window, the blue sky and the streets full of people. Since a baby is little, the world looks big to it.

(2) The world looks blue to a fish since it is an aquatic animal surrounded by water. Coral reefs and underwater plants of various types make the world of fish very colourful.

x