NCERT Solutions ( Answers) of Class 8th English Story Section.


Lesson No.1: The Unthankful Man


Words You May Not Know

outskirts: the outer area of a city, town, or village

peep: to secretly look at something

ungrateful: thankless

slither: to move in a curving way

steep: having a sharp slope

depressed: unhappy and hopeless

cell: a small room in a prison

plight : an unpleasant condition

chamber: a special room

maid: a female servant

charge : formal accusation


Working with the text

Q1: What was Raman”s wife fed up with?

Ans: Raman’s wife was fed up with the abject poverty as she and her husband had to go hungry for days together.

Q2: What did Raman see when he peeped into the well?

Ans: Raman saw a tiger, a monkey, a snake and a man in the well.

Q3: Why was Raman scared of the snake?

Ans: Raman was scared of the snake because he thought if the snake was taken out of the well; it would bite him leading to his death.

Q4: What did the monkey do when Raman was hungry?

Ans: The monkey gave Raman delicious and juicy mangoes to satisfy his hunger.

Q5: What did the tiger give him?

Ans: The tiger gifted him a golden necklace which was given to the tiger by a prince for saving his life.

Q6: What did the goldsmith do when Raman showed him the necklace?

Ans: When Raman showed the necklace to the goldsmith, The goldsmith told Raman to sit and wait for him at the shop. He himself went to the king and showed him the necklace of the missing prince. He made the king believe that Raman had murdered the prince.

READ ALSO:  Achilles Questions and Answers Class 8th

Q7: How did Raman cure the queen?

Ans: When the queen was bitten by a snake she lay unconscious and nobody could cure her. The king announced a reward for the person who will cure her. The announcement was made even in prison.

Raman offered his services to cure the queen. He was taken to the queen‘s chamber from the prison. He touched the queen‘s forehead as advised to him by the snake. Immediately, the queen opened her eyes and she was cured of the snake bite.

Q8: Why did the king send the goldsmith to jail?

Ans: After curing the queen, Raman narrated his sorry tale to the king. The king realized the thanklessness of the goldsmith. Consequently, Raman was freed and the goldsmith was put behind the bars.

LANGUAGE WORK

A. Who said the following and to whom?

a. “Why don’ t you go to the nearby town and seek some job?”
Ans. Raman‘s wife to Raman.

b. “I live in Varanasi and I am goldsmith by profession.”
Ans. Goldsmith to Raman.

c. “Once I saved a prince’s life. In return, he gave this necklace.”
Ans. Tiger to Raman.

d. “You have killed our prince and stolen his necklace.”
An s. King to Raman.

e. “How did you land up in trison?”
Ans. King to Raman.

f. “Go home and live happily.”
Ans. King to Raman.

B. Make sentences using the following phrasal verbs:

Fed up with, Pass-through, Help out, Pull out, Call out, Slither away, Wait for, lock up, wake up, land up in, peep into, take to, slip into

READ ALSO:  Polythene: A Disaster: Summary and Question Answers Class 8th

1. Raman’s wife was fed up with poverty.

2. In order to reach home, he had to pass through the forest.

3. The tiger requested Raman to help him out of the well.

4. Raman pulled out the tiger out of the well.

5. Rashid called out Hafeez at his home.

6. The snake after thanking him for his help slithered away.

7. When the match was over, all the players wait for each other to go home.

8. There was a lockout strike of employees yesterday.

9. I was sleeping and was waked up by the sudden noise in the street.

10. The king enquired Raman how he was land up in the prison.

11. It was raining when I peeped into the garden.

12. The culprit was locked up in the prison.

13. The murderer was taken to the court for the sentence.

15. I quietly slipped into my room when I reached late to my home.

GRAMMER WORK

Change the narration:
1. “Let us push on a little further”, said Shabir.

Ans. Shabir said that they might push on a little further.
2. He said to me, “Let us wait for our friend.”

Ans. He proposed to me that we should for our friend.

3. Mubashir said, “Abuja, let us go to the Nishat Bagh.”

Ans. Mubashir proposed to Abuja that they should go to the Nishat Bagh.

4. The boy said to the teacher, “Let me take my seat, Sir.”

Ans. The boy (Obediently or with honour) told the teacher that he should take his seat.

5. Rashid said to Hamid, “Let me have a cup of tea.”

Ans. Rashid told Hamid that they should have a cup of tea. 6. He said, “Let him run fast, he cannot catch the train.”

READ ALSO:  Stars Speak to Man by Abdul Ahad Azad- Summary and Questions

Ans. He said that he might run fast, he cannot catch the train. Or He assumed that it is useless for him to run fast to catch the train.

NCERT Solutions ( Answers) of Class 8th English Story Section. 1

Have something to say

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x