The Pilgrim | Questions and Answers


1. What did the pilgrim do, although he had already crossed the chasm?
Ans. The pilgrim built a bridge to span the tide, although he had already crossed the chasm.

2. What puzzled the fellow pilgrim?
Ans. The old man had already crossed the chasm and would never pass that way again. Yet, he was building a bridge across the chasm. So the fellow pilgrim was puzzled.

3. Who could be the third pilgrim?
Ans. The third pilgrim could be a fair haired youth who might pass that way.

Think and answer:

1. Why did the old man have no need to build the bridge, across the chasm?

Ans. The old man had already crossed the chasm and would never pass that way again. So he had no need to build the bridge, across the chasm.

2. What explanation did he give to the fellow-pilgrim for his thoughtful deed? Ans. The pilgrim, explained that the chasm which held no fears for him could be a trap, an unsuspected danger for the young inexperience man who could be trying to cross the chasm late in the evening. So he was building a bridge to help this fair haired youth.

3. What message does the poem convey to all of us?
Ans. The message that the poem conveys to us is that one has to be unselfish and help others in life. Those who are experienced, successful and have achieved many things in life must help those who are unexperienced and struggling in life. The poet is trying to convey that one should always think of the benefit of others even if it doesn’t benefit us.

READ ALSO:  How to Impress a Girl

4. Write three qualities of the pilgrim?
Ans. The pilgrim is old, experienced and helpful.

5. Which line suggests that the ravine was dangerous?
Ans. ‘To a chasm, deep and vast and wide’.

6. Give qualities of the young pilgrim?
Ans. The qualities of the young pilgrim are fair-haired, in experienced and frightened.

7. Describe the fellow pilgrim?
Ans. The fellow pilgrim is puzzled, curious and thoughtful.

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

x