Prophet Muhammad (PBUH) Class 6th JK BOSE

Introduction: This chapter throws light on the life of the most venerated religious, social and political leader who is also the last prophet and founder of Islam, Prophet Muhammad (Peace Be Upon Him). Prophet Muhammad was born into the most powerful tribe in Mecca, the Quraish, around 570 A.D. Muhammad was the founder of Islam and the proclaimer of the Qurʾān, Islam’s sacred scripture.1 He spent his entire life in what is now the country of Saudi Arabia, from his birth about 570 A.D. in Mecca to his death in 632 in Medina. According to Islamic tradition, the Qurʾān, understood as a literal transcription of the speech of God (Allah), was revealed to Muhammad in stages by the archangel Gabriel, beginning in 610.

Summary of The Lesson

Ahmed, Kamal, Soloman and Shabnam are siblings who are sitting around their grandmother (Nany) at bedtime to listen to a story. Grandmother has promised them that she would tell a true story, the story of Prophet Muhammad (PBUH).

Prophet Muhammad (PBUH) was born in the city of Makkah, Saudi Arabia in the year 571 AD into a noble family of Quraish tribe. It was a time when Arab buried their daughters alive because they considered girls inferior to boys; they were indulged in all types of evil deeds. It was during this time that Muhammad (PBUH) was born from Amina who was married to Abdullah. Abdullah had died before the Prophet (PBUH) was born. His grandfather, Abdul Mutalib, took care of him and as per the tradition of Arab placed the Prophet (PBUH) in the custody of a woman, Halima who brought him up for four years and suckled him. Prophet Muhammad (PBUH) was only six years old when his mother also died. His grandfather took care of him till he was eight years old. After his grandfather’s death, the custody of the Prophet (PBUH) was taken by Abu Talib, his elder uncle. By the age of twelve his uncle took him on his trade journey to Syria. During the journey, he met a Christian monk who advised Abu Talib to take Muhammad (PBUH) back to Makkah because he had seen in Muhammad (PBUH) all the characteristics of the last prophet that the Bible talks about.

Muhammad (PBUH) became a merchant and won all the hearts because of his honesty, truthfulness and good dealing. A rich widow, Khatija (RA), was so impressed with the Prophet (PBUH) that she decided to marry him. After their marriage, the couple spend most of their wealth for others. They had two sons and four daughters. At the age of 40 when he was meditating in a cave (Hira), an angel appeared before him and asked him to read in the name of the Lord thrice. He was scared, went home and told his wife about everything that happened. Khatija (RA) took him to Warqa, her nephew – a Christian scholar. Warqa told them that the angel was none other than Gabriel (AS) and he (Muhammad) was going to be the Prophet. What the angel told him to read were the first verses of the Holy Quran.

Prophet Muhammad (PBUH) now began to openly preach Islam and invited people to Islam due to which many Arabs became his arch enemies and forced him to leave his birth place Makkah and migrate (Hijrat) to Yathrib (Madinah), popularly known as hijrat (migration). The pagans forced many wars on them but the Prophet (PBUH) emerged victorious against all odds. He established a strong Islamic state with its headquarters in Madinah. The Prophet (PBUH) passed away at the age of 63 in Madinah.

READ ALSO:  Vocation by Rabindranath Tagore Summary and Question Answers Class 6th

Questions and Answers

I. Answer the following questions:

Q1. When and where was Mohammad (PBUH) born?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) was born in 571 A D in the city of Makkah, Saudi Arabia in a respectable family of Quraish tribe.

Q2. Who was Halima? Why did she bring up Mohammad (PBUH)?

Ans. Halima was the fostering mother of Prophet Mohammad (PBUH). It was tradition in Arab that the nobles placed their newly born children in the custody of a woman for fostering. As per that tradition, Halima brought up and suckled Prophet Mohammad (PBUH) for four years.

Abdul Mutalib, took care of him and as per the tradition of Arab placed the Prophet (PBUH) in the custody of a woman, Halima who brought him up for four years and suckled him.

Q3. Why did the Arabs kill their daughters, and how?

Ans. Arabs killed their daughters mercilessly because they considered daughters inferior to boys. Nobody wanted girls to be born to them. Whenever a daughter was born, the father would take her away, dig a pit and bury her alive.

Q4. How old was Mohammad (PBUH) when his mother died?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) was 6 years old when His (PBUH) mother died.

Q5. How old was Mohammad (PBUH) at the death of his grandfather, and who looked after him afterward?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) was eight years old when His (PBUH) grandfather died. His (PBUH) uncle, Abu Talib looked after Him (PBUH).

Q6. Why and with whom did Mohammad (PBUH) go to Syria?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) went to Syria with His (PBUH) uncle, Abu Talib for the trade of merchandise.

Q7. What advice did the monk give Abu Talib, and why?

Ans. The monk advised Abu Talib not to continue the journey of Prophet (PBUH), instead to take Him (PBUH) back to Makkah.

Q8. When did Mohammad (PBUH) visit Syria a second time? What happened there?

Ans. The second time, Prophet Mohammad (PBUH), was sent to Syria by Khadija (RA) to sell Her merchandise. During the visit, a priest started observing Him (PBUH), which created suspicion among people.

Q9. How did Mohammad (PBUH) prove as a trader?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) proved as an honest, truthful, and good dealing trader. Due to this, He (PBUH) came to know as ‘Ameen’ (the custodian).

Q10. How did Khadija (RA) come to know about Mohammad (PBUH)?

Ans. Khadija (RA) heard from the people about honesty, straightforwardness, and his dealings during his trade trip to Syria.

Q11. Where did Mohammad (PBUH) see the angel? What did he tell Him (PBUH) to do?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) saw the Angel in Hira Cave. He asked Him (PBUH) to read.

Q12. Who was Warqa? Why did Mohammad (PBUH) see him?

Ans. Warqa was a Christian scholar and nephew of Khadija (RA). Prophet Mohammad (PBUH) met Warqa to relate the incident that happened in the Hira Cave.

Q13. What was the age difference between Mohammad (PBUH) and Khadija (RA) when they got married? How many children did they have?

Ans. There was a difference of 15 years between Prophet Mohammad (PBUH) and Khadija (RA), when They got married. At that time Prophet Mohammad (PBUH) was 25 years old and Khadija was 40 years old. They had six children.

READ ALSO:  Beauty by E-Yeh-Shure - Summary | Questions and Answers| Class 6 | Tulip English| Poem 1

Q14. Did people readily accept what Mohammad (PBUH) told them? How do you know?

Ans. No, people did not readily accept what Prophet Mohammad (PBUH) told them, as the Arabs were pagans, they worshiped many gods. Many of them opposed Him (PBUH)

Q15. Why did Mohammad (PBUH) leave Makkah?

Ans. Prophet Mohammad (PBUH) left Makkah because most of the Arabs became his arch enemies and tried to keep Him (PBUH) away from propagating the message of Allah.

II. Say whether the statements are true or false. Write T or F in the spaces.

1. Mohammad (PBUH) was born after his father’s death.
Answer. True

2. Halima was Mohammad’s (PBUH) foster mother.
Answer. True
3. Mohammad (PBUH) visited Syria when he was four years old.
Answer.False

4. The first Christian monk met Mohammad (PBUH) in Makkah.
Answer. False

5. The Christian priest found all the signs of the last Prophet in Mohammad.
Answer. True

6. Abdul Mutalib was Mohammad’s (PBUH) uncle.
Answer. False

7. Abu Talib did not like Mohammad (PBUH).
Answer. False

8. ‘Ameen’ is the title that Mohammad (PBUH) got because of his honesty.
Answer. True

9. Hira is the name of the house where Mohammad (PBUH) saw Gabriel (AS) for the first time.
Answer. False

10. Mohammad (PBUH) became the Prophet when he was 33.
Answer. True

11. The Qur’an was revealed to Mohammad (PBUH) when he migrated to Madina.
Answer. False

12. Mohammad (PBUH) left Makkah of his own.
Answer. False

13. The first Islamic Government was established in Madina.
Answer. True

14. Hajj is performed in the first month of the Muslim calendar.
Answer. False

LANGUAGE WORK

I. Guess the meaning of the underlined phrases in these sentences:

1. We should cut down our expenses if the shop is to make a profit. = Reduce

2. Our school will come out with its progress report. = Appear, Prove

3. You should not disrespect your elders but carry out their orders. = Obey

4. He gave up smoking three months back. = Quit, Left

5. They promised to support him in his elections but later on backed out. = Withdraw

6. The plane takes off at 5 a.m. We should be at the airport one hour before its departure. = Depart

II. ‘Grandfather’ is a compound noun – ‘grand+father’. Make compound words by joining words in A and B.

A B

Walking = pressure

Feature = life

Blood = stick

Cotton = film

Flower = roll

Wild = room

Bed = vase

Answers

A B

Walking = stick

Feature = film

Blood = pressure

Cotton = roll

Flower = vase

Wild = life

Bed = room

III. Arrange the following words as they appear in a dictionary. Also, indicate syllable division (Where necessary) by putting a dot in between each syllable.

Finger, Aeroplane, Write, Nib, Star, Pad, Printer, Cassette, Thumb, File, Floppy, Crescent, Fish, Dog, Tap, Cylinder, Cup, Cycle, Lorry, Train, Bus, Speak, Knife, Headphone, Lock, Medal, Spider, Lips, Picture, Clock, Camera, Motorbike

Answer

Aeroplane, Bus, Camera, Cassette, Clock, Crescent, Cup, Cycle, Cylinder, Dog, File, Finger, Fish, Floppy, Headphone, Knife, Lips, Lock, Lorry, Medal, Motorbike, Nib, Pad, Picture, Printer, Speak, Spider, Star, Tap, Thumb, Train, Write

Syllable division: Aero.plane, Bus, Cam.era, Ca.ssette, Clock, Cre.scent, Cup, Cy.cle, Cy.lin.der, Dog, Fi.le, Fin.ger, Fish, Flo.ppy, Head.phone, Kni.fe, Li.ps, Lock, Lo.rry, Me.dal, Motor.bi.ke, Nib, Pad, Pic.ture, Prin.ter, Speak, Spi.der, Star, Tap, Thumb, Train, Wri.te

READ ALSO:  Moosa Ali’s Camel - Summary and Question Answers Class 6th English

IV. What words do you use in your language for the following relations? (The English relationship words are given below).

1. Sister’s husband (brother-in-law) : بہنوئی

2. Wife’s brother (brother-in-law) : سالہ

3. Mother’s brother (uncle) : ماما

4. Mother’s brother’s son (cousin) : ممیرا بھائی

5. Father’s brother (uncle) : چاچا

6. Father’s mother (paternal grandfather) : دادی

7. Mother’s mother (maternal grandmother) : نانی

GRAMMAR WORK

I. Fill in the gaps with my/our/his/her/their/its:

1. Aamina is going to wash her clothes.

2. Ahmad is with his friend and his father works in a bank.

3. We are going to invite all our friends to the party.

4. It’s a very big company. Its head office is in Delhi.

5. They are going to see their grandmother who lives in a village.

6. I saw my friend, Ahmad, with his parents.

7. I liked your hat. Did you like mine?

II. Which of the following nouns will take ‘a pair of …..’ before them:

Milk, trousers, tongs, bread, chocolate, jeans, breeches, pajamas, shorts, rice, trunks, cheese

Ans.

Trousers: A pair of trousers

Tongs: A pair of tongs

Jeans: A pair of jeans

Breeches: A pair of breeches

Pajamas: A pair of pajamas

Shorts: A pair of shorts

Trunks: A pair of trunks

III. What would you say in the following situations?

a. You don’t have your textbook with you. Your friend has. You ask for it.

You say: Can I have your textbook, please?

b. You wish to apply for leave and go to Headmaster’s room. Before you enter the room.

You say: May I come in, please?

c. Many boys are swimming in the lake. You also know swimming. You tell another friend about it.

You say: I can swim, because I know swimming.

d. You are planning to visit Delhi. You expect your friend, Mohan, there. You talk about this possible meeting to a friend.

You say: If I visit Delhi, I might see my friend.

e. You see a foreign tourist in the market, but can’t make out where he is from. You feel he is from Italy. You talk to him and tell him.

You say: You must be from Italy.

f. You are away from home and you want to ring your family up. There is a telephone at a shop. You go to the shopkeeper and seek his permission to use his phone.

You say: May I use this telephone, please?

g. Your friend, Waseem, is ill. You inform another common friend about it, suggesting to call on him.

You say: Waseem is ill, we must go to see him.

IV. Complete the sentences with a verb from the list. Use have/has + past participle of the verb. The first one is done for you:

VERBS: finish, go, read, take do, paint

a. ‘Are you still writing the letter?’ ‘No, I have finished it.’

b. ‘Is Waseem here?’ ‘No, he has gone to school.’

c. I can’t find my handkerchief. Somebody has taken it.

d. ‘Do you want this book?’ ‘No, thanks. I have read it.’

e. Waseem has done homework. He’s playing now.

f. His room looks different. He has painted it.

LET’S TALK

I. Write short notes about the life of the following:

Jesus Christ, Mahatama Buddha, Guru Nanak
Click on the below Compositions to read them:

Jesus Christ

Mahatama Buddha

Guru Nanak

LET’S WRITE

My Favourite Person

DO IT YOURSELF

I. Write down the name of the community against the place of worship mentioned below:

Temple: Hindus

Gumpa: Buddhists

Church: Christians

Gurudwara: Sikhs

Synagogue: Jews

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Write Your Opinion

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x
%d bloggers like this: